Pluk selv

Kattegat Tang

Pluk selv

Den største udfordring i at høste tang ligger i at begrænse sig. Du har nemlig ikke brug for ret meget, når du plukker til dig selv. En lille spandfuld er rigeligt.

 

Hvor

Det er vigtigt at plukke på steder hvor der ikke er udløb, fx fra kloakker, jorde og marker. Det dur heller ikke at plukke i nærheden af havne. Hold dig mindst 300 m fra alle former for udløb.

 

Hvornår

Du kan egentlig plukke hele året, men det er selvfølgelig lettest at plukke, når det er lavvande, lunt og stille vejr.

Hvis du vil være sikker på lavvande, kan du finde oplysninger på tidevandstabeller på nettet.

 

Hvordan

  • Gå ikke længere ud end til lidt under knæene.
  • Vær i følgeskab med andre.

 

Udstyr:

  • Badesko, gummistøvler eller andet du kan stå fast med. De fleste steder er der ujævn grund under fødderne, og der kan også være rigtig glat.
  • Noget du kan støtte dig til på det ujævne underlag. Det kan være en rive, lugejern eller andet hjemme fra haven.
  • Beholder til den plukkede tang, hvor vandet kan løbe fra. Fx en vasketøjskurv eller netpose.
  • Redskab til at klippe tangen med. Saks, grensaks og lign.
  • En spand eller anden tæt beholder til hjemtransporten af tangen.

 

Mange tangarter sidder fast på noget, typisk sten. Af hensyn til tangens fortsatte vækst er det bedst at klippe 5-10 cm af over tangens fæstningssted så den kan vokse videre. Og kun i mængder du har brug for.

 

Hvis du kun har lyst til at spise frisk nyplukket tang og ikke vil tørre den, er de unge yderste skud mest delikate. I så tilfælde behøver du kun at klippe de yderste fem-seks cm af planten.

 

Rensning

Det er vigtigt at skylle tangen fri for sand, snegle og andre små havdyr i havet. Du kan også skylle tangen i ferskvand, når du kommer hjem, men det er ikke nødvendigt, (og holdbarheden bliver også mindre af det.)

 

Nogle tangarter som søsalat er det dog nødvendigt at skylle grundigt ved hjemkomst, da der altid er sand gemt i bladene.

 

Tørring

Det er vigtigt, at tangen bliver gennemtør så hurtigt som muligt. Gerne i det fri, hvis vejret er til det. Gør det, så snart du er kommet hjem. Alternativt kan tangen opbevares i køleskabet et døgns tid, inden du begynder tørringen.

 

Bemærk at tang ret hurtigt begynder at udskille en slags slim. Det er uskadeligt. Tangs 'slim' bliver i øvrigt brugt som stivelsesmiddel i både fødevarer og kosmetik.

 

Hæng tangen op i tynde lag på et tørrestativ eller på tørresnoren. Eftertør i ovn eller over raditoren eller brændeovn. Prøv dig frem med mindre portioner. Det er ærgerligt at kassere en masse tang på grund af mislykket tørring.

 

Hvis det er fugtigt i vejret eller regner, kan du tørre tangen i ovnen ved max 40 grader i nogle timer eller natten over. Tangen er tør, når den kan knækkes over.

 

Du vil nogle gange se små mosdyr og begroninger, når tangen er tørret. Det er ikke skadeligt eller giftigt, men især de mosbegroede områder er ikke særligt appetitlige, så dem kan du med fordel kassere.

 

Opbevaring og videre forarbejdning

Den tørrede tang kommes i lufttætte beholdere. Tørret tang kan holde sig i mange år. Det bliver bedre med alderen. Ligesom vin og ost.

 

Den tørrede tang kan blendes til granulat eller pulver. Også her må du forsøge dig frem med, hvad du har af blender, kaffekværn og andet. Valg af maskine kan med fordel afpasses til forholdet af hvor stor mængde, du vil lave.

 

Hvad

Savtang, blæretang og lav klørtang er nogle af de tangarter, der vokser tæt på land og rimeligt lette at plukke, når det er lavvande.

 

OPSKYLLET TANG: I opskyllet tang på stranden, kan du finde tangarter, der vokser ude på dybere hav, bl.a. sukkertang. Sukkertang har sit navn på grund af indholdet af sukkerstoffer, der giver en lækker sødlig smag.

 

Det er ikke til at vide, hvor længe opskyllet tang har ligget på stranden, eller hvor den kommer fra. For at være på den sikre side, råder vi til IKKE at bruge opskyllet tang i maden. Derimod kan den opskyllede tang bruges som gødning i haven. Se mere om tang som gødning under 'Anvendelse og sundhed'

 

Andre gode begynderregler:

Siden spisetang.dk er en af pionererne på tangmarkedet. Der er mange gode informationer at hente på siden.

 

 

SPIS TANG - guide til bæredygtig høst af dansk spisetang

 

I 2017 udgav Aarhus Kommune en letoverskuelig guide med titlen 'SPIS TANG - guide til bæredygtig høst af dansk spisetang'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPIS TANG-hæftet er fuld af inspiration og information om nogle meget almindelige tangarters kendetegn og voksesteder. Desuden får du en række fif til, hvordan du høster bæredygtigt og bruger tang i din madlavning.

 

Guiden kan downloades gratis i en printvenlig udgave.

Forside til hæftet 'Spis tang - guide til bæredygtig høst af dansk spisetang' af Karen Lise Krabbe
Foto: Lisa Kock

En tur til stranden er godt for sjæl og krop

Sukkertang

Sukkertangs-opskyl. Hold øje med at tangen er frisk

Blæretang med "frugter". Foto: Jens Christensen

Blæretang. De hvide pletter er en anden lille alge, "epifytter", der vokser på blæretangen. De er ganske harmløse.