Pluk selv

Pluk selv

Den største udfordring i at høste tang ligger i at begrænse sig. Du har nemlig ikke brug for ret meget, når du plukker til dig selv. En lille spandfuld er rigeligt.


Hvor

Det er vigtigt at plukke på steder, hvor der ikke er udløb, fx fra kloakker, jorde og marker. Hold dig mindst 300 m fra alle former for udløb. Og pluk ikke i nærheden af havne.

Hvornår
Du kan egentlig plukke hele året, men det er selvfølgelig lettest at plukke, når det er lavvande, lunt og stille vejr. Hvis du vil være sikker på lavvande, kan du finde oplysninger på tidevandstabeller på nettet.


Hvordan
- Gå ikke længere ud end til lidt under knæene.
- Vær i følgeskab med andre.

Udstyr:
- Badesko, gummistøvler eller andet du kan stå godt fast med. De fleste steder er der ujævn grund under fødderne, og oftest temmelig glat.
- Noget du kan støtte dig til på det ujævne underlag i form af en stok, kæp, rive fra haven eller lignende.
- Saks til at klippe tangen med. Du kan også bruge en grensaks eller andet lignende.
- Beholder til den plukkede tang, hvor vandet kan løbe fra. Fx en vasketøjskurv eller netpose.
- En spand eller anden tæt beholder til hjemtransporten af tangen.


Mange tangarter sidder typisk fast på sten. For at tangen kan vokse videre, er det mest skånsomt at klippe tangen af 5-10 cm over tangens fæstningssted, altså dér hvor den sidder fast på stenen. Vær opmærksom på kun at klippe i de mængder du har brug for.


Hvis du kun har lyst til at spise frisk tang og ikke tørret, er de unge yderste skud mest delikate. I så tilfælde behøver du kun at klippe de yderste fem-seks cm af planten.


Rensning

Det er vigtigt at skylle tangen fri for sand, snegle og andre små havdyr i havet. Du kan også skylle tangen i ferskvand, når du kommer hjem, men det er ikke nødvendigt, og faktisk synd, for tangen mister lidt af den friske havvands-smag, og holdbarheden bliver i øvrigt også mindre af det.


Bemærk dog at nogle tangarter som fx søsalat er det nødvendigt at skylle grundigt derhjemme, da der altid er sand gemt i bladene.


Tørring
Det er vigtigt, at tangen bliver gennemtør så hurtigt som muligt, så begynd tørringen, så snart du er kommet hjem. Hvis du ikke har mulighed for at starte tørringen med det samme, kan tangen opbevares i køleskabet et døgns tid, inden du tørrer den.
(Bemærk at frisk tang ret hurtigt begynder at udskille et tyndt lag 'slim', mens det ligger opbevaret. Det er uskadeligt. Tang-slimen bliver i øvrigt brugt som stivelsesmiddel i både fødevarer og kosmetik.)


Du kan tørre tangen i det fri, hvis vejret er til det: Hæng tangen op i tynde lag på et tørrestativ eller på tørresnoren. Eftertør i ovn eller  over raditoren eller brændeovn. Prøv dig frem med mindre portioner. Det er ærgerligt at kassere en masse tang på grund af mislykket tørring.


Hvis det er fugtigt i vejret eller regner, kan du tørre tangen i ovnen ved max 40 grader i nogle timer eller som regel natten over. Læg den i tynde lag på en bageplade.

Tangen er tør, når den kan knækkes over.


Du vil nogle gange se små mosdyr og begroninger, når tangen er tørret. Det er ikke skadeligt eller giftigt, men især de mosbegroede områder er ikke særligt appetitlige, så sådanne stykker kan du knække af og kassere.


Opbevaring og forarbejdning

Kom den tørrede tang i lufttætte beholdere. Tørret tang kan holde sig i mange år. Det bliver bedre med alderen. Ligesom vin og ost.


Den tørrede tang kan blendes til granulat eller pulver. Også her må du forsøge dig frem med, hvad du har af blender, kaffekværn og andet. Valg af maskine kan med fordel afpasses til forholdet af, hvor stor mængde du vil lave.


Tangarter

Savtang, blæretang og lav klørtang er nogle af de tangarter, der vokser tæt på land og rimeligt lette at plukke, når det er lavvande.


OPSKYLLET TANG: I opskyllet tang på stranden, kan du finde tangarter, der vokser ude på dybere hav, bl.a. sukkertang. Sukkertang har sit navn på grund af indholdet af sukkerstoffer, der giver en lækker sødlig smag.


Det er ikke til at vide, hvor længe opskyllet tang har ligget på stranden, eller hvor den kommer fra. For at være på den sikre side, råder vi til IKKE at bruge opskyllet tang i maden. Derimod kan den opskyllede tang bruges som gødning i haven. Se mere om tang som gødning under 'Anvendelse og sundhed'


SPIS TANG - en guide til bæredygtig høst af dansk spisetang


I 2017 udgav Aarhus Kommune en letoverskuelig guide med titlen 'SPIS TANG - guide til bæredygtig høst af dansk spisetang'.




















SPIS TANG-hæftet er fuld af inspiration og information om almindelige tangarters kendetegn og voksesteder. Og du får du en række fif til, hvordan du høster bæredygtigt og bruger tang i din madlavning.

Guiden kan downloades gratis og åbner i en printvenlig udgave.

Forside til hæftet 'Spis tang - guide til bæredygtig høst af dansk spisetang' af Karen Lise Krabbe
En tur til stranden er ren helse. Foto: Lisa Kock

En tur til stranden efter tang er godt for sjæl og krop

Sukkertang

Opskyllet sukkertang på stranden.
Sukkertang vokser på dybder fra 1-30 m

Strandkål. Foto: Lisa Kock Nielsen

Strandkål på stranden er en fætter til kålen i haven. Tang er en super gødning til netop kålplanter.

Blæretang

Blæretang


Der findes masser af spændende  sider på nettet, der fortæller om,  hvordan du kan høste og bruge tang 

i  madlavningen. 

Linket her er til en fire  minutters  film på youtube, 

hvor  forskningsleder ved  Kattegatcentret  Lone Thybo  Mouritsen fortæller om tang og  viser, hvordan du kan høste den.